Tonglen Meditation

ЕДНА ТОНГЛЕН МЕДИТАЦИЯ ЗА ДОБРО УТРО

Да заменим другите със себе си

Подходете към тази медитация на отдаване и приемане с чувство на изключително състрадание и любов към всички. Мислете за всичкото страдание по света. Няма ли да е прекрасно ако можете да вземете цялата тази болка и да я преобразувате в щастие, здраве и добруване? Няма ли да е прекрасно ако можехте да отворите сърцето си, да приемете страданието и да го трансформирате в любов и добрина? Да го направим сега.

Започнете с приемането на собственото си същество

Много учители препоръчват да започвате практиката с отдаване и приемане от себе си. За да го направите, просто приемете, че имате две части. Едната част е обичаща и състрадателна, а другата се нуждае от обич и състрадание. Представете си как съумявате да изпратите любов, загриженост и приемане на собственото си същество. Много препоръчвам да започнете практиката с мисли за себе си, вашия живот и пътя ви. Когато се опитвате да генерирате състрадание към всички същества, е задължително да помните, че вие сте едно от тях. Трябва да сте силни, уверени и приемащи себе си преди да започнете да приемате другите. Използвайте тонглен да си простите за неща, за които се чувствате виновни, неадекватни или отговорни; използвайте тонглен като духовно лечение и се върнете към целостта и добруването чрез тази лекуваща душата практика. Както Лао Дзъ е казал: «Когато приемете себе си, целият свят ви приема.»

Разпрострете любовта и приемането си към другите

След като сте стоплили собственото си сърце с любов, разширете кръга от съществата, към които изпитвате обич и състрадание. Започнете от тези, които са близо до вас – родители, семейство, деца и приятели. Постепенно разширявайте този кръг, докато съумеете да обхванете и неприятелите наравно с приятелите. Разширявайте своя кръг на състрадание, докато не почувствате, че всички същества по света са утешени и изцелени от нежността на вашата любов.

Заменете щастие и любов за страдание и болка

Започнете тонглен практиката като се отпуснете и центрирате. Върнете се в себе си, приберете се в настоящия момент. За да започнете тази практика, за миг се озарете от мисълта за абсолютния бодхичита така, както го разбирате. Чисто присъствие в себе си. Взрете се в небето и осъзнайте празнотата. Всичко е празно като сън. Но не е като празна стая, а като искрящ слънчев ден и слънцето изпълва всички пространства. Пробудете се за чистото присъствие и се разтворете в сияйната празнота на момента. Отворете се за безкрайния, безграничен простор, сами смаяни от пълната буднота. Насладете се на това естествено величествено съвършенство, нещата са такива, каквито са.

Носете се по движещото се дихание

В медитацията тонглен следите дишането си. Носите се с вдишването, носите се с издишването. Съсредоточете се. Следвайте вдишването си; следвайте издишването и. Вдишайте през носа и издишайте през устата. Вдишайте и издишайте отново. Приемете  вдишването и пуснете издишването. Не се стискайте; всичко приемете навътре и всичко издишайте навън. Нека се стича, нека си отива. Защо да задържаме? Както дишате, визуализирайте, че вдишвате тъмнина като смог. Засмучете я като гигантска прахосмукачка. Но вие не се задръствате от тъмния смог. Задържате дъха за момент и оставяте всичко да се разтвори. Всичко се разтваря в просторната, чиста яснота на бодхичита. После издишвате, като визуализирате целия този смог излизащ от вас като поток от искряща светлина. Вие издишвате сияние като слънчева светлина и прохладен пролетен ветрец.

Медитирайте върху вътрешното отдаване и приемане, като започнете приемането от себе си

Практиката започва, като вдишвате собствените си конфликтни емоции, собствената си отрицателна карма и собствените си трудности. Миг на трансформация и… после издишвате, като визуализирате цялото това негативно изхвърляне в дихателен поток на щастие и радост. Продължете да вдишвате и издишвате – носете се с дъха си, вече съчувствайки проблемите на света. Вдишвайте цялата тъмнина, болести и нешастие.

Вдишайте: «Нека всички трудности, съмнения и страхове по света се абсорбират в чистата природа на моето съзнание.» Издишайте: «Нека всички същества получат цялото мое щастие, вяра и безстрашие.»

Целебно отношение

Каквото мислим, такова ставаме. Медитацията тонглен се прави с надежда за изцеление на отношението ни и възстановяването на целостта му, както и за изцеляването на бедите на света. Тя ни помага да сме адекватно присъстващи в трудни ситуации и да внасяме повече просветлени принципи в ежедневния живот без излишна реактивност. С практиката тонглен можем да променим цялата атмосфера. Можем да отслабим и разтворим дуализма между светлина и мрак, добро и лошо, положително и отрицателно, желано и нежелано. Поемаме лошото и отдаваме всичко, което е желано. Правим го като упражнение в щедрост, трансцедентност и необвързаност.

Когато започнете тази практика, може да изпитате затруднения в опитите си да визуализирате как отдавате всичките си придобивки и радости на хора, които не познавате и които не са ви скъпи. Но с времето това ще се промени. Разглеждайки вътрешните си възможности, ще откриете, че имате изобилие и повече положителни ресурси, отколкото сте си представяли. Черпете от безкрайното духовно обилие на своята присъща по рождение състрадателна и мъдра Буда-природа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: